tiistai 18. joulukuuta 2012

Ei tult aihet siit, va Kämppäemännäst kyl

Nii, meinasi kirjottaa siit ku yks rohvessor esittellee arvauksijjaa juluki tupaka poltost. Ylleesä olis kyl hyvä jottei rohvessorit mänis arvailujjaa ja vetojesa kohteit julukissuuvves höpäjämmää.
Mie kehtoo tuost ees männä kirjottammaa, iha o huono juttu ku ei piäse antammaa nasevoo kommenttija toisel ko hää puhhuu ku Savolaiset. Sen mie kyl tunne mite hyö puhhuut vaik oonkii vuan Ala-Savolainen ja viel kaike lisäks sutteetti. Olokoot koko paska.

Mikä minnuu tännää piättellee, ei tuu, ei kuku käkönen piässä. Täähä näyttää tämmöin pätkä iha anhittomalt muitte kirutuste joukos. A nyt tullii Leevin kipale ratios mut eivät tietyst sanoneet mikä hää ol mut mie tällää tähä tämmöse ku täs o miu suosikkilaulajatar Marjo Leinonen.
No sekkii män sitte siin, iha liia helepost. Miul ei näytä mänevä päivä sit ollenkaa tään ploki kans. Mikä nyt ettee? Onkos tämä nyt se valakose arki kirrous, niinku kirjailijoil kuulema o, oonks mie nyt sitte kirjailija? No en oo.

No lähetääs siit jot mie tempasi mei kirjahyllyst "Kämppäemännän käsikirja". M on pelastanu sen aikoinaan kristalliyöt vastaavilt kirjatuhoilt. Se tapahtu sillo kons hää ol tääl Gulagis yhes oppilaitokses kirjastohoitajan. Hyvän työn tek, kirja o vuuelt 1948 ja siin o kyl eellee sopivii ohjeit koin siistimiset ain munkkien tekkoo metsurloile. Arvatkeepas onko läskisoosi ohje? On. Ja kaikki muutki hyvät ohjeet mis o etulliset aineet ja valamistaminenkii onnisttu vähä vähemmil kattiloil ku mitä vaikka se Tukasse Allaini käyttää.
Pakkoha se ollu vähä vähempää tyytyvä ku ei paljoo olt. Minkäköhä takkii myökii mätetää kaike maalima ulukomaalimast kannettuja ruokija nappaamme. Vaikkapa semmone ko tämä sushii laitettava merlevä. Aika turha ainesosa, syöpi kala iliman, käypi hakasemas jottai kotmaisii kaloi ja niit sitte syöp. Ai nii mut meil olli jo aikasemmi puhet siit jot niit ei taho saaha, ainakaa etullisest.
Nyt meil pomppas aihee, mie laitankii tähä ylleisii ohjeit mite sit ruokoo tehhää: (täs on tämmöin kappale mis kehutaa kaikkija Suomalaisii juttuja voit kuunnella lukkeissais).

  1. Suunnittele työs eeltäkäsi
  2. Ota kaik vehkeet ja aineet essii enne ku alotat (Mise-en-place), niinku hienommi
  3. Huuho, pese ja puhista ruoka-aineet huolellisest
  4. Valmista ruoka huolellisest ja uhraa siihe harrastust
  5. Elä tuhloo aineita liijala liottamisel, ilma kansii eläkä keitä liija kovast tai paista kuivaks
  6. Kypsytä ruoka varmast kypsäks
  7. Maista ja mausta ruokoo enne tarjoomist (M!)
  8. Tarjoile siistist ja nätist (A!)
  9. Käytä keittolaatikkoo apunais (en kyl tiiä mikä hää o)
  10. Tarkasta varastois päivittäi ja käytä kaik oikeesee aikaa. Elä piästä mittää pillaantummaa
  11. Käytä tähteet ruua valamistuksee
Hyö olittiit ne ykstoist käskyy, kymmene o joku toine juttu mist mie en ennää tiijä mittää, ku oon nykysi täysverin pakana.
Eiköhä noil piäse alakuu. Nyt tulloo se resepti. Uunipuuro 10 hengele:
  • n. 3 l vettä tai maitoo
  • 4 - 4 1/2 kkp ohrasuurimoi eli -ryyniä
  • rasvaa tai sianlihaa (kerrosliha)
  • suolaa
  1. huuho suurimot, liota niitä ja laita voijeltuun vuokaan tai pattaan.
  2. kaava kylymä neste joho oot laittanu suola ryynie pääl
  3. pinnale rasvoo
  4. hauvuta mietola lämmölä 3 - 4 tuntii, jos kuivahtellee lisie vähä nestet. Loppupuolest paa kans häne päällee
Siin siul onkii semmoin puuro jot kelepaa. Lautasel vaa ja pien nokare voita piäl ni hyvvee on. Eikä tavinna mittää helskuti riisii, pitäkäät kiinalaiset hyvänää.
Meinasi et laita tähä linki mist hää löytyy kirjastost, vaa ovat ainai Helsinkis nii pöljii jot eivät oo hankkinu kirjoo ollenkaa. Peruskirja jokkaisee kottii. 
No täält Lusto museokaupast sen saakii tilattuu hintaa 15 ekkee. Misteekää muuvalta elä mää tilloomaan. Nyhtäät iha hirmu hintoi. Lustos hää o näkköispainos va helekkariako tuost. 
Samat luvut siinäi o.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti