torstai 30. tammikuuta 2014

Lämmintä, lohta, hollandaisea ja salaattia

Niinku sanottuu, meil o hiema holotna tuvas. Vettää aknoist. Aaaaa, että tiijä mitä o holotna ja akno. No heleppoo, holotna on tietysti холодный ja akno on окно. Kylymä ja ikkuna noi virallisel suomel. Heit käytetää näis ittäisis murteis mitä miekii täs yritä raatail. Se tuas ei oo, ku se o enemmä pohjone sana. Eiks ookki mukavata ku suap ain arvail mitä tuo heepo yrittää sannoo. Heepo, jaa-a mist hää sit tulloo siit heebost mut mist se. Iha mie oon äpsingillää.
Jaa mänkii tuassiisa iha vieree tää juttu ku pit puhhuu tuva lämpötiloist. Mie löysinnii Iltalehest tämmössii meile melekein sopivii ohjeit. Nää o sit lainailtu enemmä tai vähemmä siit lehest. Mie oon heitelt ommii kommenttei joukkoo. Tämmössii:

"Näillä yhdeksällä niksillä saat pidettyä itsesi lämpimänä ilman, että joudut säätämään asuntosi termostaatteja."

1. Sulje käyttämättömien huoneiden ovet
"Silloin, kun kukaan talossa ei vietä aikaa esimerkiksi työ- tai vierashuoneessa, niiden ovet kannattaa pitää kiinni. Näin muualla asunnossa, kuten keittiössä tai takassa syntynyt lämpö ei pääse karkaamaan huoneisiin, joissa sitä ei sillä hetkellä tarvita."
Meil mittää vierashuoneit oo. Hyvä ku yhe melekei murku kans mahutaa tähänki. Keittiö ovi onki pakko pittee kii ku paistaa jottai muute o palhälytys koko talos.

2. Vaihda kattotuulettimen pyörimissuunta
"Yllättävää kyllä, kattotuulettimen pyörimissuunnallakin on väliä. Jos asunnossasi on kattotuuletin ja käytät sitä talvellakin, huolehdi siitä, että se pyörii talvella myötäpäivään. Myötäpäiväinen liike nimittäin kuljettaa ilmaa alaspäin ja vastapäiväinen liike ylöspäin. Siksi alhaalla syntynyt lämpö karkaa kattoon, jos kattotuuletin pyörii vastapäivään."
Jaa mikä helekutin kattoropeli. Meil o painovoimain ilimanvaihto, ei toimi.

3. Kiinnitä huomiota vuodevaatteisiin
"Jos hytiset yöllä, kannattaa tarkistaa, millaisissa vuodevaatteissa nukut. Talvella tarpeeseen voi tulla ylimääräinen peitto tai viltti normaalin peiton lisäksi. Myös lakanoiden materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi paksummat flanellilakanat ovat mainio valinta kylmiin öihin."
Miul o ain se errääst paikast pöllitty hyä viltti piälläin jo muutenkii. Tulloo nii turvalline olo raakasa maalimasa. Sitäpaihti jos oikei viluttaa tai vit***taa ni pittää männä kylymine käsinee ja jalakonee mullankurun peito alle räpleemää. Jo tulloo lämmin."

4. Levitä lattioille lisää mattoja
"Matot keksittiin alun perin tekemään lattioista miellyttävän tuntuiset - eivät tuomaan väriä ja tyyliä. Jos kylmät lattiat vaivaavat, kannattaa levittää talvella huoneisiin lisää mattoja. Näin lattioiden alta nouseva viileä ilma ei pääse niin helposti jalkoihin saakka."
Niihi kuatuu sit kaikemualima mehut ja mustikkasopat. Peseppä talavela sit. Kaho kohta seihtemä ja tuo märät matot tuppaa kuivumaa.

5. Kokeile foliota
"Hukkalämpö tarkoittaa myös rahan haaskausta. Vaikka patterit hohkaisivat täysillä, ei niistä saatava teho välttämättä riitä mihinkään, jos lämpö karkaa ulos seinistä. The Huffington Post -lehti suosittelee tavallisen folion kiinnittämistä patterin takana olevaan seinään. Lehden mukaan lämpö heijastuu näin takaisin huoneeseen sen sijaan, että se päätyisi harakoille."
Huhvinktoni ohje o iha pöljä. Se volio pittää tietyst laittoo vuatteije alle tai piäle jos ossoo ommella yhtää. Tsiisus teippiikii voi kokkeilla. Ja näppärämmi voliot suap tietyst punkkupöniköist, tulo samala lämmi olo ku hommailoo aineit asuloihi. Valakkar ei hyä.

6. Pidä verhot pimeällä ikkunan edessä
"Vähäisestä auringonvalosta kannattaa talvella nauttia aina kuin mahdollista, mutta heti pimeän tultua verhot on hyvä vetää ikkunan eteen. Näin ikkunasta ei pääse kylmää ilmaan leviämään niin helposti huoneeseen."
Pimiä o lissääntymise aikoo.

7. Hanki ilmankostutin
"Sisäilma pääsee pakkassäiden aikaan usein häiritsevän kuivaksi. Kostea ilma tuntuu kuivaa lämpimämmältä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Ilmankostetutta voi lisätä kuivattamalla pyykit huonetilassa eikä esimerkiksi pyykkituvassa. Myös huonekasvit lisäävät ilmankosteutta."
Jumppoo ihtes märäks, laihut samala. Sit tulloo täst hommast vysikaaline tottuus:"Pyykin kuivuminen riippuu ilman kosteudesta. Kesäisin ilman kosteus on suuri ja kuivuminen voi olla joskus hidasta. Talvella sisällä kuivattaessa voidaan kuivumista nopeuttaa päästämällä sisään pakkasilmaa. Oletetaan, että ulkona lämpötila on -15°C. Veden höyrynpaine voi olla korkeintaan 1,91 mbar. Lämmittyään tuuletuksen jälkeen sisällä 20°C:een sen suurin paine voisi olla 23,4 bar. Nopealla tuuletuksella vodaan vaihtaa vaikka kaikki ilma huoneessa seinien jäähtymättä paljoakaan. Ilman suurin suhteellinen kosteus olisi tällöin 1,91/23,4 · 100 % = 8,2 %, mikä on hyvin kuivaa ilmaa. Samasta syystä ilma talvella on yleensä sisällä kuivaa ja joskus tarvitaan ilmankostutinta. Mitä korkeampi on huoneen lämpötila ja mitä kovempi pakkanen sitä kuivempi on ilma. Kuiva ilma on terveydelle haitallista. se kuivaa hengitystiehyeitä ja ihoa. Lisäksi ilmassa olevat sähkövaraukset eivät pääse purkautumaan ja se aiheuttaa pölyn leijailua. Pöly ja ilman sähkövaraukset voivat aiheuttaa pölyräjähdyksen, joka esimerkiksi asetehtaissa voi olla kohtalokas. Myös sähköiset muistipiirit voivat tuhoutua staattisten kipinöiden seurauksena. Tekstiilitehtaissa ja kutomoissa joudutaan ilmaa kuivaamaan, koska langat pörrööntyvät eivätkä kulje neulojen lävitse." Tää o Internetixist kopsattu, jos että tiijä mikä se o ni se o teijä onkelma. Insinöörit tietää. Täs o tietyst se johtopiätös jot ne märät pyykit siin tuvas pyrkii vetämää sinne tuppaa kylymee ilimoo kuivamistaa varte. Siis huusholli jiähtyy. Seku ei oo noppee tuuletus vua jatkuva veto. UGH. Huusholli = Hushåll, jokkaine tuntoo täänkii, työ ootta opiskellu vängälä ruotsii koulus.

8. Vaihda huonekalujen paikkaa
"Jos nojatuolisi tai sänkysi on huoneessa ulkoseinää vasten tai suoraan ikkunan alla, ei ole ihme, jos muutut talvella vilukissaksi. Yritä mahdollisuuksien mukaan vaihtaa huonekalujen järjestystä niin, ettei kylmempien seinien vieressä tarvitsisi viettää enempää aikaa kuin on pakko. Huolehdi myös siitä, ettei lämpöpatterien edessä ole sellaisia huonekaluja tai muita esineitä, jotka imisivät lämmön itseensä."
"Vaiha mööpelie, = möblerna sama juttu äske kieleopetuksest, paikkoo ja potkase varpaas joka kerta viäräs kohas oleva sohvapöyvä jalakaa nii jot kippeelt tuntuu ja kaik tavarat helähtää pitki matin vatii."

9. Turvaudu vanhoihin kikkoihin
"Villasukat, kuumavesihaude ja lämmitettävä kauratyyny saattavat kuulostaa vanhanaikaisilta, mutta ne ovat edelleen kaikessa yksinkertaisuudessaan toimivia lämmittäjiä."
Villasukat o kesät talavet jalas tietyst, kuumavespullot kyl jätetää enklanttilaisile herroil joil o kihti liiast serry litkimisest. Kaurat o hepoise ruokoo.
Lähde: The Huffington Post, U.S. News

Tämmössii ohjeit hyö antaat viisais lehissää, työ vissii jo arvoottekkii mite paljo mie näit lehtii arvosta. En yhtää, mittää ei oo ku p****juttuja. Ennesaikaa ku mie oli viel töis ja juua räkytteli kaljoo ni tul töistä tulles pistäyvvyttyy enemmä ku kerra viikos tuos meijä klupil naukkasemas par kaljoo ja lukemas nää joutolehet. Ain ol kiirusta ku siel ol kaks oikee himolukijata, anteeks vua vainaat, ketkä lukkee tihrasvat niit oikee urkola. Vaa toist se o nykysi, ei oo tult käytyy monnee kuukautee lupil ku ei siel oikei kukkaa mukaa käy. Ei ne vainaatkaa tietyst ku se maksa män lehtee lukies. Iheksee kehtoo olla ja lasitkii jiäp ni ei niä näit hyvvii lehtii lukkee.

Hii ja hoo ku tul heleposti näi pitkä jutska. Nyt mie voi lähteekkii hyäl omal tunnol kirjastoo ja viemää M:n pisneksii Jääkellarii. Tää eelline ol semmone atvertisementti vai mikä petoni sit olkaa. Sielt niit kahvilatuotteije ja muu taitee ohest löytyy M:n pussukkaisii.
Pittää tällee täs plokis vähä mainostee ku ei olla (mie en) suatu aikaseks hälle semmost esittely ja myyntplokkii. Kai se siit.
Lohta, hollandaisea ja salaattia.

2 kommenttia:

  1. Kauheeta - meillä pöllitty viltti, kun jo toisessa kirjoituksessa sitä mainostat? Niitä kyllä yks valtion vanha virasto jakeli, kun pistivät laput luukulle. Siks meillä on kolme Suomen lippuakin - tolppa/t vaan puuttuu.
    Tuli sit kevyt versio hollandaisesta ;)
    -M

    VastaaPoista
  2. Jaa, mie oon unnouttanu koko tapahtuma niist vilteist ja lipuist. Lippusalakomatskuuha nyt pitäs ollakkii, pittää kesäl ottoo hyyveli käyttöö (hyyveli = hyvel eli höylä, taas kaikki tietää).
    Eletää kevyttuotteije aikoo. Sampsaki tek kevye pöyä S/S Savonlinnan keulaosastoo lopputyökseen. No pöyteehä hää ei tienkää tehnt ku se ol nii kevyt.
    Mie

    VastaaPoista