maanantai 19. marraskuuta 2012

Sinuiittia, hui!

Sitä sitten jouduttiin sinuiitin elikkäs sivuontelon, poskiontelon tulehduksenakin tunnetun sairauden kouriin. Onneksi koura tuntuu olevan hieman voimaton, eikä tarvita amoksisilliinia tai penisilliiniä. Ensin mainittu onkin aika pahan kuuloinen amok... eikös se ole joku semmoinen hallitsematon ryntäily joka päättyy suiccariin. Huomatkaa hienot sanat, on tulleet jostain kaksisuuntaisesta syystä tutuiksi.

Sitten jatketaan lääkkeistä. Minua on lapsena lääkitty luonnonlääkkeellä nimeltä: kalkanaviina. Kalkana on suomeksi Rätvänä ja tieteelliseltä nimeltään Potentilla erecta. Lääkkeeseen siitä käytetään juuret. Ennen ohjetta on syytä varmaan laittaa linkki sivustoon, jossa kasvi on kuvattu. Tämä Luontoportti sivusto on aivan erinomainen mikäli haluaa etsiä jotain Suomalaista kasvia. Tutustuhan sen etusivuun ja mahdollisuuksiin kasvien, eläinten ja jopa maisemien haussa.
Potentilla tarkoittaa voimaperäistä, mahdikasta (potenssi?) ja erecta pystyasentoista kasvutapaa (potenssi?), no joo. Meillä Olga-mummo antoi sitä jos maha oli kipeä ja kyllä se auttoikin. Itse olen joitain kertoja valmistanut ja tehoaa edelleen. Lääkettä otetaan noin 2-3 cl ja hujautetaan se kerralla käkättimeen eikä jäädä maistelemaan. Värihän vaikuttaa hyvältä konjakilta mutta haju ja maku on ihan toista. Lääkkeen oton jälkeen kannattaa varautua pieneen huimaustilaan, ihan kuin olisi ottanut useamman oikean konjakin. Asettuu alle puolessa tunnissa eikä maha taatusti kouristele. Tässä vielä linkki Työtehoseuran sivulle missä asiaa käsitellään kansanperinteen valossa.
Ja sitten ohje joka on yksinkertainen:

  • Kirkasta viinaa haluamasi määrä, voit kokeilla vaikka 2 dl ensiksi niin ei mene hyvät viinat hukkaan jos lääke ei ole haluamaasi laatua
  • Hyvin huolellisesti puhdistettuja ja kuorittuja rätvänän juuria 4 -5 kpl
  • Sopiva lasipullo
Laita juuret pulloon ja hujauta viina päälle, korkki napakasti kiinni ja PIMEÄÄN tekeytymään. Kurkkaa kuukauden päästä, mikäli viina on tumman konjakin väristä se on valmista. Juuret pois ja korkki kiinni ja vatsakipua odottelemaan... hahahahahha. Voihan sitä pikkuisen testata ilman kipuakin. Lapsille ja muille "heikkovoimaisille" kannattaa miettiä annostelua ja tarjoilua ylipäätään. Miulle sitä kyllä tyrkättiin suuhun aika pienenäkin, vähentää muuten lapsissa jonninjoutavia näyteltyjä vatsakipuja. Ei oo lapsesta hyvää. Pitäsköhän alkaa kokeilemaan kaikkien joutavien mielialalääkkeiden sijaan?

Kyllä kerron tuosta amok-jutusta vielä pikkuisen kun kerran tähän kansanperinteeseen pääsin. Lähimmät amokia harrastaneet tyypit oli meidän "kivoja" naapureita viikinkejä. Heillä kun oli toisinaan tapana saattaa itsensä berserkkitilaan. Mitenkäs moinen tapahtui? No viikingit oli kovia poikia nappailemaan simaa, simaan laitettiin ennen taisteluja mausteeksi suomyrttiä (Myrica gale). Myrtti voimistaa siman vaikutusta ja aiheuttaa sitten etenkin seuraavana päivänä tolkuttoman päänsäryn. Arvatkaa olivatko kivoja kavereita rapula- ja päänsärkypäissään vastustajina. Kun olen vähän itseni kanssa sopinut, etten laittele tänne kuvia niin tulee taas linkki sivustoon jossa kuvataan kaikki viikinkityypit jumalineen ja laivoineen. Tämä kannattaa ehdottomasti vilkaista.

Kun tuossa rupsahti jo yks resepti niin laitankohan tälle päivää ruokareseptiä olleskaan. Varsinkin kun meillä syödään eilistä Janssonin kiusauksen lämmitöstä. No voinhan mie laittaa vähän vinkkii siitä kiusauksesta.

Elä höpsö osta kiusausta, se on pahaa ja kallista. Helppo ruoka tehä itekkin. Tulee pelkkä selostus, pysyttele matkassa.

Ota perunoita vuokasi ja tarpeen mukaan, samoin sipulia noin 1/4 perunoiden määrästä. Purkki tai kaksi janssoninkiusausfileitä, älä säästä ostamalla halvempia matjeksia. Jonkunlaista kermaa purkki tai kaksi muiden ainesten mukaan, tähän käy semmoiset kasviskerman höhherötkin. Punajuuri, joka on yllätys kaikille.
Kuori juurekset ja sipulit, voitele korkeahko vuoka. Suikaloi juurekset ja sipulit noin 3 mm leveiksi tikuiksi. Pohjalle perunoita, sipulia, perunoita, mustaa pippuria, fileitä, perunoita, punajuuret, sipulia, perunoita, pippuria, fileitä..... päällimmäiseksi perunoita ja pippuria. Kaada kerma pottiin ja fileliemet myös. Suolaapa ei tarvitakkaan.
Paista uunissa n. 175 asteessa tai vähän ylikin. Painele välillä ja kato, ettei päällys pala. Päälle voi laittaa vaikka folion hätätilassa. Kun potut on pehmeitä niin arvaa mitä? Se on melkein valmista. Anna kuitenkin levähtää hellalla sen aikaa kun katat pöydän, muuten ruoka on liian kuumaa syötäväksi.
Perinteisesti lisäkkeeksi suola- tai maustekurkkuja ja punajuuria.
Kiusauksessasi huomaat yllätyksellisen punajuuren antaman hienon värin sekä kivan makeuden suolaisuuden kanssa.

Suolainen, makea, hapan, karvas ja umami. Nuo pitäisi hyvästä ruuasta löytyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti