perjantai 16. marraskuuta 2012

Lätkämatsissa

Katselen urheilua on varsin ajankohtainen kappale sen perusteella mitä eilen havaitsin HIFK - Jokerit matsissa. Naisilla oli uudet urheiluasusteet ja siellä juotiin kaljaa.
No ei siellä nyt naiset sentään pelanneet, huitelivat muuten vaan vähäpukeisina liigan mainostauoilla (?!?) lunta maalien edestä. Kaljaa sai kippoloista katsomon ulkopuolelta. Tästä jo voikin arvata sen, etten kovin usein kyseisessä paikassa vieraile, no en.

Silloin kun lätkämatseja tuli seurattua ei ollut jäähallia saati kolatyttöjä bikineissä ja kaljaa jos joi ni sehän jääty pulloon. Piti siis olla väkevämmät ainekset. Niillä aineksilla sitten tuli kyllä huomattavasti kirjavampaa kommentointia pelistä ja pelaajista kuin OOOHH tai hifkihifki. Sutkit savolaiset heittelivät kyllä sellaisia välillä painokelvottomiakin juttuja, että oksat alta.
Niin no nyt pitääkin paljastaa, että seura jota tuli seurailtua oli SaPKo eli Savonlinnan pallokerho. Menestyi aikoinaan ihan hyvinkin niin pienen kaupungin joukkueeksi. Nyt näyttää olevan toiseksi viimeisenä Mestiksessä, että ei sitten kovin hyvin mene vaikka jäähallissa pelaakin.

Juu tämän kirjoituksen varsinaisena aiheena pitikin olla nämä hallit. Kun ei kovin usein tule käytyä näillä pelipaikoilla ja viimeksi käytiin sen kaljafirman areenalla niin muistelin, että sieltä takaritsiltä ei sitten näe enää mitään. On niin kaukana. Väärä muistikuva, jäähallihan onkin niin paljon pienempi, että ylimmältäkin riviltä näkee hyvin. Lisäksi halli on tunnelmaltaan parempi kuin areena. Voi johtua siitäkin, että eilen jäähalli oli loppuunmyyty. Seuralaisena ollut 12-v. oli tunnelmasta samaa mieltä. Minkälainenkohan mahdollisesta uudesta Helsinki Gardenin hallista mahtaa tulla?

Sitten tehdään jälleen ruokaa. Tälläkertaa jälkisellaista. Suklaafondant, jonka nimi kuulostaa hienolta ja vaikealta tehdä. Hyvää mutta helppoa kuitenkin. Ohjeita löytyy netistä tietysti tuhansittain eihän siinä mitä, tähän tulee kuitenkin yksi, joka on Valion sivuilta pöllitty. Noin 8 fondanttia.

Aineksemme ovat:

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 100 g tummaa suklaata
Käytä oikeata kaakaota, EI O´boyta tai muuta höhhöä. Hanki kunnollista tummaa suklaata (70 %), älä turhaan edes yritä taloussuklaalla, ei tuu hyvää.

Ohje:

  1. Vatkaa voi ja sokru vaahdoksi, lisää munat vaahtoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja tupsuttele ne siivilän läpi muiden aineiden joukkoon.
  2. Sulata suklaa kulhossa vesihauteessa. Mikrossa se varmemmin menee mönkään. Suklaa sekoitetaan muihin aineksiin.
  3. Taikinamassa laitetaan muffinivuokiin, paperiset käy, muffinipelti käy kunhan sitä korottaa leivinpaprusuikaleilla. Itse olen tehnyt Lidlistä ostetuissa silikonisissa muffinivuoissa ja ovat käteviä.
  4. Uuni pitää olla 200 asteinen kun laitat fondantit pesään, paistoaika 9 min (tai piirun allekin)
Kun olet paistanut fondantit odota hetkinen, jonka jälkeen ne laitetaan tarjoilulautasille. Fondant kuuluu jäädä sisältä löysäksi eli älä pelästy jos se vähän lysähtää, silloin se on oikein hyvä. Jos tuli kiinteä niin yhtä kaikki se on silti hyvää. Paista seuraavalla kerralla vähemmän aikaa.
Näiden hienous piilee siinä, että ne voi valmistaa paistoa vaille jääkaappiin vaikka edellisenä iltana! Kiva jälkiruoka.
Pelkkä fontsu ei oikein yksistään ole mitään. Meillä tehdään useasti itse vaniljajäätelöä ja sitten jotain marjakastiketta tai marjoja koristeeksi. Tämä on semmonen juttu jota kannattaa ihan itse miettiä.
Nii, jos vieraita tuleekin vain neljä, kuinkas sitten suu pannaan? Valion linkissä on ohjeet annoksen pienentämiseksi. En suosittele, pyytävät kuitenkin lisää.

Tässä on nyt sitten reiluuden vuoksi linkki sinne mistä ohje on Valion fondant
Jos siul onkii jiätelörakkine ni kahoha tätä, BBC Food Hugh Fearnley-Whittingstallin resepti
Ja jätskii pystyy kyllä tekemään ilman konettakin ihan mainiosti. Kato netistä ohjeet, siellähän sie nyttenkin luuraat.

Nonnii, jos olet tähän asti jaksanu lukea näitä juttuja niin sinullahan onkin jo tarjoomukset anopille näistä resepteistä hyvinkin. Elä huoli kyl näitä tulee lisää, nämä on ollu vasta verryttelyä omiin tuunauksiin.

Teksti loppu tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti