keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Vero no, kana yes

Terve!
Heti aamupuurojen ja muiden hötinöiden jälkeen tohtorin määräämälle lenkille. Asiaa olikin oikein verotoimistoon saakka. Ajattelin mennä hakemaan uusilla promilleilla varustetun kortin. Ns. työnantaja kuulemma haluaa sen perjantaina, aika paha oli kyllä mennä aiemminkaan hakemaan kun en tiennyt ollenkaan miten paljon sitä palkkaa sitten maksetaan. Palkkanauhaa ei tietenkään viitsitä toimittaa vaan jokainen saa ihan itse etsiä verkkopankistaan. Mitenkäs jos minulla ei olisikaan nettiyhteyttä? Onkos nykyisin joku laki, joka velvoittaa kaikki kansalaiset verkkoyhteyteen? Niin, no voihan sitä kirjastossa käydä, niinkuin moni joutuu tekemäänkin aivan varmasti elämäntilanteensa vuoksi. Niin ja siitä palkasta vielä, ettenhän minä oikein tiedä paljonko kuuluisi maksaa kun ei se siitä palkkanauhasta selviäkään. Siihen on tällätty vain summat henkilökohtaisesta palkasta ja suoritusosasta. Pitäisi olla ilmeisesti sen verta ahkera. että kävisi työpaikalla tivaamassa laskentaperusteet.

Per pedes verokonttorille ja ihmettelemään muun väestön joukkoon jonotusnumeroa hakemaan. Poika sanoi, ettei kannata turhaan koska järjestelmä ei toimi. Mene kotiisi tekemään lappu. Nauroin aika kovalla äänellä, jopa huomiota herättävästi koska jokunen katsoi kuin mielenvikaista!?! HAHAHAHAHAHA.
Lenkki suuntautui tämän jälkeen erinäköisiä kauppoja hortoillen ilman kummempaa ostotarkoitusta.
Lenkillä paljastui, etten ainakaan pahassa maniassa ole koska ainot ostokset olivat kolme pötköä halvaa, cappuccino ja croissant. Niin ja ruisleipä.

Kotonahan sitä verokorttia sitten tilailemaan. Kato tilinauhasta palkka, maksettu palkka tälle vuodelle, laske loppuvuoden palkka vähennettynä kun ei saa kun 60% palkasta 10 kuukautta. Minkä verran on lomaraha? Eikä tietenkään laskuria niille vaan laske laskimella.
Hieno fiilis kun pääsi viimeiseen vaiheeseen ja yrittää laittaa toimitusosoitteeksi työpaikan. Pipi-pööp, tämmöistä postinumeroa ei ole. 00191 postinumero on ollut käytössä siitä saakka ainakin vuodesta 1973 eli 40 vuotta. Hohhoijaa, ei muuta kuin ihmettelemään tilaisinko sen kotiin vai tulostaisinko. Päädyin tilaamaan ja ajattelin, että tulostan sitten vielä varmuuden vuoksi. Vikatikki sanoisin, eihän sitä enää saanut tulostettua vaan "järjestelmä" heitti ulos. Oiiihhh, sanoisi Herkko Päätalo.
Voi elämän vonkamies, kirjauduin uudestaan ja yritin mennä viimeiseen kohtaan, josta tulostus tapahtuu. Kaikki melko hyvin mutta "järjestelmä" ilmoitti, ettei tietoja ole muutettu. Ei kiesus tietenkään kun en niitä halunnutkaan muuttaa. Siinä ne syöttämäni tiedot olivat muttei auttanut uudestaan olisi pitänyt takoa. En ryhtynyt vaan pullautin itseni "järjestelmästä" pihalle. Annoin palautteen.

Saako lasta käyttää ruuanlaitossa apuna. Joo kai saa, oppiihan tekemään ruokaa. Chilin silppuaminen tuntuu olevan jotensakin kivuliasta. Ei suostunut tunkemaan tekemäänsä maustevoita broilerin nahan alle. Huomattiin liian myöhään käyttää hanskoja.

Broilerin kulku oli seuraava:
Lisukkeet:
Porkkanaa, perunaa ja punajuurta kuorittuna ja lohkottuina samalle vadille mihin broileri tulee.
Broileri:
Patavalmis yrttimarinoitu broileri Herkusta, siis tuore sellainen.

  • Maustevoihin kunnollista oikeaa suolaista voita, ei mitään kevythöhhöä. Noin 100 g tai alle.
  • valkosipulia pari kynttä
  • puoli ruukkua persiljaa
  • sitruunamehua puolikkaasta sitruunasta
  • puolikas chili pieneksi pilkottuna, Autssh, kirvelee.
  • ja sitten ihan omia mausteita mitä haluaakaan laittaa.
  • sitruunakin tarvitaan
Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään. Tunge voita rintalihojen ja nahan väliin sormin. Voita kannattaa tunkea myös reisinahan alle. Avita veitsellä jos et pääse helposti väliin. Pinnalle voita tulee aivan kuin itsestään kun joudut pyörittelemään sitä näpeissäsi.
Lopuksi otetaan vielä huolellisesti pesty sitruuna ja tehdään siihen reikiä haarukalla reippain ottein. Sitruuna tungetaan broilerin peräpäästä sen sisään. Tarkoituksena on, että kuumetessaan sitruunasta tulee sulonesteitä sekaantumaan rasvan kanssa. Juuresten päälle sopivia yrttejä. juurekse kannattaa laittaa "osastoittain" niin, että perunat ovat omassa nurkassaan, porkkkanat omassaan jne. Siten pääsee laittamaan jokaisella parhaimmin sopivan yrtin. Perunalle rosmariinia, porkkanalle rakuunaa jne. Kokeiluillekkin on varaa. Juureksia ei pidä laittaa kovin paljoa päällekkäin muuten niistä tulee pehmeitä löllyköitä. Pitää olla rapeaa ja hammastuntumaa.
Broileri pannulle ja uuniin 225 tikaria laitoin aluksi. laskin sitten lämpöä alle parin sadan. Ei ollut kypsää vielä puolentoista tunnin hollilla niin jatkoin kahteen tuntiin saakka niin jo oli kypsä ja rapea lintu.

Maistuipa muillekkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti