sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Eipä tarvitse alkaa sanojaan perumaan. Lähivahdista ja facebook ryhmästä rikollisuuden estäjinä. Asiaa on hoidettu muuallakin mutta hieman erilaisella otteella. Virossa on käytössä apupoliisi. Apupoliisit toimivat varsinaisen poliisin lisänä partiossa. Järjestelyllä paikataan poliisivajetta, joka johtuu poliisin matalasta palkkatasosta, joka ei ole tarpeeksi houkutteleva poliisiksi ryhtymiseen. Palkkataso on tietysti seurausta Virossakin taloudellisesta taantumasta.
Johdettu ja tuettu organisaatio on mielestäni aina parempi hoitamaan yhteiskunnan turvallisuutta kuin kansalaisten toisiinsa kohdistama kyttäysjärjestelmä. Viimeksimainitusta esimerkkinä voisi olla vaikkapa DDR:n kansalaisvalvonta, jossa äärimmillään jopa omat perheenjäsenet ilmiantoivat toisiaan. Sitäkö näillä FB ryhmillä ja lähivinkki.com menetelmillä haetaan. Se voi olla tulevaisuus. Mieltäkiihottavasti ajatuksiin tulee "Nineteen Eighty-Four" l. "Vuonna 1984".

Sitten siirrymmekin kieltolakiin. Suomeen tulee välittömästi asettaa karamellin myyntikielto alle 15 vuotiaille. Lain tulee koskea myös tiettyjä juomia ja muita tuotteita, joiden energiapitoisuus on huomattavan suuri verrattuna niiden muihin ravintoainepitoisuuksiin.
Suomen terveyteen kohdistamat varat eivät tule kestämään sitä taakkaa minkä nuorison (ja vanhempienkin) yletön painon nousu ja muu terveyden rapautuminen aiheuttaa. Ja jo lähitulevaisuudessa on varauduttava suuterveydenhuollon kasvaviin kustannuksiin.
Miksi näin? Miksi ei, on paljon parempi kysymys. Nuoriso ei osaa tehdä päätöstä juodako alkoholia ja polttaakko tupakkaa. Miten nuoret voisivat osata päättää aineiden kohdalla, jotka ovat myös epäterveellisiä. Kummallisesti mässypussia saa mainostaa kaikenlaisilla tunteisiin vetoavilla mainoksilla. Lisäksi mässypussien myynnin edistämiseksi käytetään kylkiäismenettelyä, jossa ostamalla useamman epäterveellisen tuotteen saat ne halvemmalla.
Saako kaupasta olutpullon kylkiäisenä tupakka-askin puoleen hintaan?
Onko pakkauksissa merkintöjä haitallisuudesta? Ei tietenkään, nehän ovat elintarvikkeita. Suuressa osassa "aineita" on kyllä asialliset ravintoaine merkinnät. Normaalilla näkökyvyllä varustettu ihminen niitä ei kylläkään niitä näe lukea. Onneksi kännykkäkameraan saa applikaation, joka toimii suurennuslasina. Kuinkas SIWAn "Mässypussi" tai kioskien irtokarkkipussit? Huoletonta menoa, ei mitään tietoa. Kaikissa olutpulloissa on alkoholiprosentista merkintä, myös alkoholittomissa!
Onkos karamellien myynti jotenkin luvanvaraista toimintaa, elintarvikevalvonta? Ei tietenkään ole. Kunhan on toimitila jossa harjoitetaan jotain muuta liiketoimintaa kuten lahjatavarakauppaa. Hhmmhh, tulee mieleen avotiskissä myytävät itsetehdyt tikkunekut ja niiden elintarviketurvallisuus.
Varsin monta aspektia muuttaa ajatuksia makeisista.

No johan tulikin yhteiskuntatietoutta varmaankin loppiaisen täydeltä. Tietokone napsautetaan kohta kiinni, ainakin vähäksi aikaa ja lähdetään lenkille M:n kanssa. Gulagissa on havaittu A:n toimesta kettuja. Ensin kuitenkin lataan saman SportsTracker applikaation puhelimeen niin nähdään lenkin tiedot. Mainota ellei jopa erinomaista.

Koska urheillaan niin ei syödä.
Paitsi syödään lipeäkalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti