lauantai 22. helmikuuta 2014

Politiikkaa, siis pitshaa

Mut mie en nyt kirjotakkaa täst kauhiast Ukraina tilanteest. Siihe mie en oo kypsä, anna vaikia asja toisil, paljo viisaammil. Sotke viel paljo pahemmaks paha tilantee. Mie kiruttelennii näist mei omist onkelmist täs päätökse teos. Tännää lauantain 22.2.-14 ol Hesaris semmoin kolumni mis kiruttel Erja Yläjärvi Sveitsi mallist piättee asjoist. Linkki kirutuksee o TÄS. Lukekee ni ymmärrättä asja paremmast vissii ku mitä mie ossoon kiruttoo, mie vua kommenteeroon oma mielein mukkaa.
Lähtökohtaha hommas o se jot Sveitsis asjat piätetäänki hyvi pitkäst sillee, et kansa piättää ne kansaiänestyksis. Miust se o aika mukava malli jot mie saisi nyt täs homoliittoasias piättee iha ihe. Ei tarviis kuunnella kaike maalima Oraksii ja Timoje väittellyy siit onks ylleesä maholline. Ja yks hyväkäs sielt vielt väittää jot hänest ei maitoo sua herumaa ei sit millää. Hää o se Pantiittienkii kans iltoo istunt Persuomalain. Oikeest miu ois mukava ol kuuntelemat hei turhapäiväsii jorinoi.
Sit ku höi aikasakkii jäis siästöö ni piäsisvät räpleemää niit IPatejaa ja puhelimijjaa sinne ommaa toimistoo. Tai tekemää niit oikeit töit mitä varte hyö o sinne valittu. Kerkeisiit lukkee ne paperit mitä virkamiehet tuputtaat. Tekisvät niist rehveraattia iänestäjillee ja kannustasvat iänestämmää hyvvee asjoosa kansaiänestykses. Nythä siel valitettaa ja itketää jot ku mie en kerkee lukkee kaikkii paperloit mitä miul tulloo pöyvväl ja uiuiui.
Selekee homma mänö näi. Tulloo uus assii mihi tarvitaa lak, tönästää hötäkkä virkamiehil ja perustuslakvaliokunnal kahottavaks, et onks se maholline. Alotettaa valamistelemmaa iänestystä. Evustaja suap paperit ja ruppee lietsomaa iänestäjijää. Pöräytettää kansaiänestys ja evuskunta totejaa jot täs meil o lak. Helekkari yksinkertast. Iha ku Sveitsis immeisil toimitettaa iänkuore mukan selitys lai kirjamest. Jos jottai ei huvita iänestöö ni olokoo sit. Jäis kuitessii kaikemaalima ryhmäkurit ja muut venkoilut kokonaa pois. Minnuuki ois huvittanu iänestöö mist niit uusii ilimatorjunna ohjuksii ostetaa. Voisha se ol jot mie oisi ostant näit samoi mut voiha se ol jot oisi halunt muitai. Ja oisinks mie halunt, et kaik valtioyhtiöt myyvvää sijottajil ja kaivosyhtijöije annetaa rouhija mite huvittaa mut piente kotmaiste kullakaivajii hommat lopetettaa kokonaa. Sillee ol politiikat tält päivee. Ainii ja Islantikii ol nii ikävä jot ei järjestäntkää kansaiänestyst EU-jäsenyyest vua lopetti koko neuvottelut ja heitti hakemuksesakkii roskakoppaa. Ilikiä hallitus sieläki. Tosi ol vissii kuunnelt mielpiemittauksii mitkä sano jot suuri osa ei halluukkaa moisee liittoumaa.

Noh sit leipähommii. Miul o olt nyt se leipäjuur kaikemaalima vaiheis mut nyt näyttäs käyvvä. Nimittäi ruisjuur o lähtent mukavast nousemaa. Ohrajuur o vähä sillee tällee mut vehnäne ei oikei tee mittää. Mie vähäse liepakoi siit rukkiisest muihi ku aatteli, et sielt kantautuis niit hiivoi heihi. Ohrasee vissii mänkii. Sit vehnäst mie kyl ihmettele ku sen mie oon tehnt oikei amerriika ohjeije mukkaa, taitaat olla höpönpöpöjä koko miehet. Rukkiise viritteli aiva näppituntumalt ja pörisöö, oisko semmoin homma, et se o semmone luontasempi homma tän köyhää pohjolaa. Jos vua onnistuu ni meil ei leipii osteta, mie leivon.
Nyt miul o kyökis semmone oikee spelttitaikina juurtumas. Hänet mie tekase hiiva kans ja käytä paketi ohjet ainaki vähä. Ovat nii kalliit jauhoi jootten ruaski höijje mänevä iha haaskiol. Pittääki täs välis käyvvä kahtomas mitä siel tapahtuu, uottakee tiima (pien tupakkitauo samal). Vot vot, hää ol turvonnu tuplaks ja mie heiti koko panokse jiäkuappii jot vähä rauhaantuu. Paremp tulloo ku hittaast happanoo. Silleehä se mon muukii asja, ku pitkäst piättelöö ni lopputulos o maukkaamp. Miul onkii iha vasite oikee hyvä leipomo, tään Framboise mitä M ei oike tahtont muistoo, Loeve leipä. On muute hyvä pikku patonki olone leipomus. Pittää sannoo kyl jot hyö o muutessii ammatti-immeisii, öile söin hei kierrepulla. Oikee hyvvää, rusinoo ja jottai höhhöö.
Tännää myö syyvvää pitshoo, iha sen takkii ku uunii lämmittää ni tulloo samoil tulil. Suattaa siästyy vähäse enerkioo, sitä Imatralaist. Pitshooki varte mie hanki erikoisjauhoo niinku taisi jo sannookkii, sitä turumii. Se o siit hyvvee, et siit tulloo paras makarooni jos sitä joskus tuas tulis ihe viännettyy. Sekkii o oikee makusata eikä tarvii isoja soosseja, semmone kevyt tommaattikasti käy hyvi. Tai sit jos semmose peston kehtoo tehä, sitä ei piä männä ostamaa kaupast. Heleppo tehä ihekkii ja tulloo törräykse verra maukkaamp. Ehtikee resetti netist. Ossootte kyllä, ainaki sen nettihomma, no ei ossootte tehä kyl. Ei piä pelätä jos siel puhutaa morttelil ryskämisest, sauvaporroomine käy hyvi ku ei aja atomiks. Ruokoo ei sua muutenkaa hajottoo atomiks ku sitä tekköö. Poikkeuksen o jottii sosekeitot mitkä o ilikeitä jos niis o limppijä. Nii ja soosit.

Meil käyp A:n huonees mahoto ryskämine ku siel sisustettaa kämppee uusiks. Vaihetaa kuulema huonet lastehuoneest teinihuoneeks. Vainii, tähänkö sitä on tultu, meil assuu teini. Mie en sua männä hommii ku miul o näis muuttohommis ain se yks väline käsis ja se o musta jätesäkki ynnä suuntan roskis. Sevverra minnuu tarvittii, et autoi kirjahylly parvel. Eipähä tuone oikei kyl kolomas pyörä mahukkaa.

Kyl meitä o tuas ilimala siunattu. Helemikuu 22. päivä ja vettä sattaa ynnä on semmoin sumu, et havkit eivät piässeet esittämmää lentonäytöstää. Täs vaihees kyl pitäs olla ees jonnii verra lunta ynnä pakkast. Vaa ei, eikä oo ees luvassa. Juu ei, pit oikee kahtoo ennustuksist. Mitteekä se tää tämmöne oikei o. No oha näit ollu ennekii, kannata ruveta vouhkajammaa kuiteskaa vaik ikävält tuntuuki. Pittää vua yrittee ajatel paremmalt kantilt jot enerkioo siästyy ku ei tarvii lämmittee nii paljo. Samal siästyy luontoki. Paitsi siel mis o liikoo vettä eli soil ja pelloil, Ojat valluut iärijää täyn kaikkii ravinteit vesistöihi, huono homma. Tulloo paikallissii vaurio. Miehä niit ojjii sillo yhten kesän kävin kahtelemas ja kyl siel paikkapaikoi olkii semmost, et jos vettä o enemmä ni ei hyvä juttu. Kulluu oja seinät ja pohjat eikä lietealtaat piä eikä oo tarpeeks isoi. Semmost mnää näkisi.

Joskoha täs nyt olis tuas iha riittämii tätä juttuu, täst vois männä käymää vaik siel mei klupil ku ei oo tult pitkää aikaa piipahettuu. Käis samal Saiwas ku se o samal suunnal.
Siis pitshaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti