perjantai 7. helmikuuta 2014

Alan tekemään blogia, arvotusruoka

Vai nii, jot pitäs alakaa tekemään. Mitä ihmettä ja miks? Iha hyäst ollaa pärjätty sil aletaan tehä ilimaisullai, miu suuhu tuo uus "luvalline" versio ei sit satu millää. Voip tietyst johtuu jot mie oonkii sielt ittäiselt alueelt mist tää tehä versio o kotosi. Annettiiks nyt Läns-Suomalaisile jotennii periks tää kiele kaut. Oha se naurettavvoo jot jos ei joku opi kiruttammaa ja sanomaa suome sannoi sillee ku ne pittää. Minnuuha tää ei tietenkää koske ko mie oon tämmöne enemmä ko varttihullu.
Täs o nyt kyl kysymykses semmone homma jot kaik nää pikku hipster toimittajapojat ja -tytöt eivät oo kehanneet opetel suome kielt koulus alakuunkaa. Senhä kuulo het kaikelaisist telekkarselostuksist. Varsinnii urheilutoimittajat o täst oikei semmoin kammo esmerkki.
Tää kielehuollollise asja lisäks o käytös, ennesaikaa kyl ol tapan jot ministereit ei esmes sinuteltu haastattelus iha sujuvast. Onkoha tytöt ja pojat tehneet sinukaupat kulissii takan. Mie vähä eppäile. Ollaaks myö valumas ruotsi mallisee sinuttelu kulttuurii. Mius ei oo hyä juttu olleskaa, pitäshä sitä vähä antoo arvoo. Mie ainakii oon opetettu siihe jot teititellää vanhempii ja vieraampii immeisii. Joskus mie oo Stokmannil joutunu opastammaa yht nenäkäst myyjä tyttöö ku hää meinas vängälä ruveta sinuttelemmaa. Emmie muute ois mutku hää nii jottai nenäkkääst miul tokas, miul vähä sappi kiehaht. On kyl samast kaupast semmonenki tappaus jot nii nätist tyttö minnuu herrottel oikei. Ei nyt herrotel ehkä sentää vaa mukavalt se köyhemmästäi kuulost.

Tää Kotus o sit keränt tämmössii uusii ajankohtasii sannoi. Ja näist mie sit kyl sanon, et on jonniverra joutavii hökötyksii osa näist sanoist. Mie laita lista minkä Ilta-Lehe toimittaja ol kahtonu mielenkiintosiks. Ja kommenteeraa sammaa tappaa ko 30.1. julukasemassain kirutukses.

Aivohaveri (lääk., kuv.) aivoverenkiertohäiriötä tarkoittavan englannin stroke-sanan tilalle ehdotettu sana. Aivohaveri nousi esiin Aikakauskirja Duodecimin ja Lääketieteen sanastolautakunnan järjestämässä sanakilpailussa.
Tää homma o sattunt sit aika monele suomalaisele virkamiehele ja polliitikole.

Baarihyppely (leik.) baarikierros, baarista baariin kiertely. Sana yhdistyy meillä sanaan saarihyppely, jolla on kuvattu saarelta toiselle matkaamista esim. Kreikassa. Kyseessä lienee käännös englannin kielen sanasta bar-hopping.
Täs ei mittää vikkoo, mänis kyl lyhkösemmäl sanal "ränni".

Biohakkerointi oman kehon toimintaan tai ominaisuuksiin puuttuminen terveydellisistä tai ulkonäöllisistä syistä. Kehon toimintaan voidaan pyrkiä vaikuttamaan esim. erilaisten laitteiden avulla saatujen mittaustulosten perusteella.
Elekää kehatko, tää o iha selekeetä touppinki touhuu. Mittää uutta sannoo tarvita.

Blondie (ruok., engl.) brownien tapainen vaalea leivonnainen, jota ei ole maustettu tummalla suklaalla tai kaakaolla.
Rounie o ain rounie. Tämmöstä ylpiätää tarvita.

Curling-vanhus (kuv.) toimintaa rajoittamalla avuttomaksi hoivattu vanhus.
Siis tarkottaa kunnallisessa vanhainkoissa olevoo ressukkoo. Vaipat nii kirreelä jot ei minnee piäse vaik kykeniskii. Suomekieline sana vaippavanhus ois paljo realistisemp.

Feimi (ark.) (engl. fame) sosiaalisessa mediassa suosikiksi noussut henkilö.
Ai se Ropini minkä pittäis heittee se voltti sielt postitalo katolt.

Gayby (engl. gay + baby) samaa sukupuolta olevan pariskunnan lapsi.
Mite se o mahollist? Kysympähä vaa.

Gluttaus (ark., ruok.) gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ilman lääketieteellistä syytä.
Iha vaa pelekkä YÖK.

Hulailu, hulavanteilu, "hooppaus" liikuntamuoto tai tanssi, jossa pyöritetään hulavanteita. Alun perin hula on havaijilainen tanssi.
Kyl suomalain Säkkijärve polokka o ain paremp. Ja siihe sana o sit selekeesti polokkailu.

Jauholeipomo leipomo, jossa kaikki taikinasta lähtien tehdään itse. Sanaa on alettu käyttää erotukseksi paistopisteistä, joissa käytetään puolivalmisteita.
Eiköhä piettäs kuiteskii vua leipomo leipomon ja keksittäs sil toisele joku toine nim. Mie oon kuult semmose ku paistamo näil saksalaiste ja muije huijjarii leivä lätökkäil. Meilkii ostettii hyäs uskos Herkus semmost olliivileipee ennenku hokasi jot hää o sakemannii tekemätä. Kaupankohteeks vaihtukii leipomo Limbun filoni kiloleipä. On hyyee.

Keinoliha, tekoliha laboratoriossa keinotekoisesti eläimen kantasoluista kasvatettu liha. Ensimmäinen keinopihvi eli laboratoriopihvi oli hollantilaisten tutkijoiden elokuussa 2013 valmistama naudanlihapihvi.
No just, yks lätykkä o tehty lapras ja joku hänet syyä sipas. Makso kuulema 300 000€. Ei vissii tarvii sannoo jot hännee ei viel tava immeine sannoo ies tarvii.

Mimmikirjallisuus (ark.) (engl. chick lit) varsinkin nuorille naisille suunnattu romanttinen ja us. myös huumoripitoinen viihdekirjallisuus. Vastaavaa elokuvan lajityyppiä on nimitetty mimmielokuvaksi tai mimmileffaksi (engl. chick flick).
Tyttökirjat.

Momo (lyh., engl. modest modernism 'vaatimaton modernismi') arkkitehtuurin tyylisuunta, jota edustavat mm. lähiöiden elementtikerrostalot, momo-talot.
Jaaha, nää o niit mökkei jotka o kaik petonkii, nelkanttissii, ja sit sillee muka hauskast ehkä mualattuja. Suomeks Jakis tai Vuoski, jotka molemmat passais tähä kohtaa iskusanaks.

Naamiokissa kissaroduista, joilla kissan naaman ja korvien väri synnyttää naamiomaisen vaikutelman; erityisesti neva masquerade -rotuisesta kissasta, jollaisen presidentti Tarja Halonen sai lahjaksi Venäjän pääministeriltä Dmitri Medvedeviltä.
Tätä mie en oikee ymmärrä, oisko paremp vaik tää Mitja. Ja jällee jos että ymmärrä ni ottakee selevee.

Natsitorttu (ark.) tähden muotoisista joulutortuista, jotka herättivät Ruotsissa joissain piireissä paheksuntaa "hakaristin mieleen tuovan" muotonsa vuoksi.
Täm o hauska, meil kyl tehtii jokuin Adalet ve Kalkınma Partisi torttu iha tasapuolisuuvve vuoks.
Ja sit o pakko lisätä tää:
Natsisiwa (ark.) Lidli, ei vissii juur kummempii selityksii kaipoo.

Nyhtöpossu (ruok., engl. pulled pork 'revitty sianliha') porsaan kaslerista tai lavasta suolaliemessä liottamalla ja uunissa kypsyttämällä valmistettava liharuoka.
Ylkypsytettu liha. Voi ihme ku immeiset o mänt hakoteile ruualaito kans ja pahast. Joko ruuvat jätetää raakaks tai sitte ne ylkypsytetää. Opetelkee paistammaa ja keittämmää sopivaks!!! Poistettava sana.

Phablet (engl. phone + tablet) älypuhelin, jossa on erityisen suurikokoinen kosketusnäyttö. Suomenkieliseksi vastineeksi on tarjottu mm. sanoja taulupuhelin, isonäyttöpuhelin, jättikännykkä, jättipuhelin ja puhletti.
Mie en ennää keksi mittää, tää o nii joutava vehe. Ei mahu taskuu eikä siit sitte viel niäkkää mittää.

Pöhinä kuhina, vilkas keskustelu, aktiivisuus etenkin sosiaalisessa mediassa. Ylen äänestyksessä pöhinä valittiin vuoden 2013 sanaksi; jotkut kritisoivat valintaa sillä perusteella, että sanalla on slangissa viitattu amfetamiiniin.
No hohohohohhhoijjaaa. Kalliossa asuvii hipsterrii, mitä hyö lieneetkää, joutava ilimasu. Ylleesä tään vois suomes kuitata vanhala kunnon paskapuhheela.

Sateenkaarikynnet sateenkaaren värein lakatuista kynsistä, joilla halutaan tukea suvaitsevaisuutta ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Ruotsalainen Emma Green Tregaro osoitti sateenkaarikynsillään mieltään Venäjän uutta homolakia vastaan yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa.
Ilokynnet, ilosta immeistä ne kuvvaat. Antaa kaikil mahollissuuve kaikkee jos ymmärrätte.

Selfie (ark.) (engl., lyhennetty sanasta self portrait) kuvaajan us. vain itsestään älypuhelimella tai nettikameralla ottama kuva, joka julkaistaan sosiaalisessa mediassa. Suomalaiseksi yleiskieliseksi vastineeksi selfielle on ehdotettu sanaa omakuva ja arkikielisiksi vastineiksi mm. sanoja itsuli, omis, omsku ja meitsie.
Miukkuli. Mie ku ihestäin ota piene kuva sillo tällö viis er kertoo päiväs ja levittele sitä sit joka paikkaa paitsi sinne minne se kuuluis elikkä ommaan ja horkan persieesee.

Toivomusranneke ranteen ympärille kiedottu värikäs nauha, jollainen esim. prinsessa Madeleinella ja Chris O'Neillillä oli vihkiäisissään. Nauha sidotaan kolmella solmulla, jotka symboloivat kantajansa kolmea toivetta.
Oisko joku kiinalaine syteemi, mie oon iha pihal. Oo mittää käsityst.

Vlogata (ark.) videoblogataTwerkata (ark.) (engl. twerk) liikuttaa takamustaan nopeasti edestakaisin tanssiliikkeenä.
Taas joku uus hauska nettihupailu vissii, tästkii mie oon iha pihal.

Vieraannuttaja avioerossa osapuoli, joka pyrkii estämään lapsen suhteen toiseen vanhempaan.
Helposti kyllä suomeks tää o joko se saa***nan juoppo pas***nen tai vi**n hu***ra. Ei täs sen kummempii tarvita.

Änkkäri (ark.) Angry Birds -tuote
Tää on soooooo laaast season. Eikä siit kummempii.

MIMOSA HEDBERG
mimosa.hedberg@ilmedia.fi
Ja mie

Noh eikös tässä täst ollukkii juttuu iha liiankii paljo.

Se ol sitte Ruuneperin päiväkii täs. Arvatkee mitä? A lupas leipoo niit torttuloi ja leipo kans. Kyl olliit hyvvii ja niist o pakko laittoo kuva!

A:n leipomus

Mie sit innstuin ja laitoin viinis kypsennettyy lohta. Tavallist norskii. Laitoi uunvuokaa öljyy ja pikkase nokisteli hällä piäl sipulii ja venkoolii. Kuavoi viinii ja vet ja sitruunamehhuu sekä kalavontii. Annoi kiehahella ja läsäyti lohe siihe ja eiku 203 raatisee uunii. Jonnii aikoo suhis siel ja ku ol kohtuu sopiva ni otin lieme taltee ja tein siit iha jauhosuuruksel soosi. Ohhee kypsytteli parsoo, rokkoolii ja papuja. Sitä myö syötii hyväl halul.
Eile ei keksitty muuta ku pitshoo. Perkulee hiiva ei toimint lähes ollenkaa ja taikina ei noust. Vua syötiihä tuo.
Tännää mään kaapuntii ja hae Pösö suaree.
Arvotusruoka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti