sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Hässäkkää, M:n kalasoppoo

Semmostaha se ain Joulun tuppoo olemaa. Ensi pittää ryntäil kaupoil ja sitte lyyvvä koton niit appeit pattaa tai mikä mihinnii ja etupiässä mihinnii.
Tännää reisu alakokii silviisii jot mie heräsi joskus neljä jäläkee piän ja jalan kippuu. Eikä unta sit millää. Arvoo vua ketuttiko. Ei siinä, vähä aikoo kutvelehettii M:n kans sänkyses ku eihä hääkää suant nukuttuu herkkäunine kons o. Ei oo ollenkaa tullu Sussii sukkuu. Sue Tassuha se ol nii hyä unine jot. Ainakii Roka mielest. Vaik semmone Karjala käköne o hääkii. No siin kahveet juomaa ja pitkäst aikoo oikeet kaupa puahtoo monta vinikkata syömää. Siinähä ol tehtaa takkuu jot mahas rupes tuntumaa paksul. Jo meinas kauppareisu jiähä. Va sinnitteli sittennii kons ol se tietsikkahuoltohomma. Mie siit viimeviiko pertain kiruttelinnii vähäse.

Miehä vein sitte sen massiina sinne huoltopunktii ja sanoi jot nyt kone kuntoo pojal tai sitte tapahtuu kummii. Ei siin, hyö ottiit hövelist masina remonttii ja viikos luppailiit takasi. Nii tekkiit. Poika soitti miul huollost ja sano jot nyt siin o se 8.1 asennettun. Mut ku myö jouvvuttii siihe asentammaa se piossipäivitys ni tää sit maksas 25 rahhoo. Annaha olla mie sanoi pojal. Mie en maksa, vaik kilokappaleiks miu lompsa lyöttä ni sitä rahhoo että löyvvä. Ei oo semmossii rahoi setelpainois painettu eikä paineta. Sovittii siin sitte kummissii jot ei aleta puhelimes riitelemmää ku ei se oo häne työsä ja toiseksee ei siin piäse hermostuksissaa riipasemmaa punasta ulos.
Joo, nyt mie piäse asiaa. Mäni hakasemmaa konnee ja siel poja urvelo rupes janttoomaa sammoo lauluva, et rahhoo pittää suaha. En täs kehtoo samoja sanoja toistoo mitkä just eellisil riveil lukkoo. Sen verra kyl muokkasi jot tein semmose vertauskuva. Ne oo hyvvii, käytetää paljolti Ruamatus ja tyhjäpäisemmättii ymmärtää. Mie sanoi sil jot jos sie poika Herkust ostat ranskanpullan tahi jonnii muun nisun ja kahot lapust jot hää o voimissaa oleva. Sit määt sinne "himaan" ja leipy onnii vanha ja hommees. Ni onk sitte hyä miel siul, onk. Pallautat leivän tietyst ja suat tuoreen takas. Sama homma. Konnees ol vanha tikutaku-ohjelma jota ertyisest varoteltii uuistamas jot kone ei mää sekasi. Ja se muute sit siin hommas suattaa männä.
Mitäs siin poika otti nokkiisa ja sano jot ei hää ruppee riitelemmää ja Hyvvee Jouluva vua. Ol vähä tympeet toivotukset mut iha vieras poika ni eipä vähäpaljo paina. Semmone.
Viel sit semmoin ku mie pyysi jot hyö laittaat konneesee takas sen antivirrus ohjelma mikä siit hävvii ku sitä ronklataa. Eivät pölövästit osanneet asentoo. Pit miu tehä. Jotakii sentää insinöörismies ossoo vaik luonnovara semmone oonki. Yhtä painiket eivät osanneet painoo. Hhahahhahhaaaaaa.

Joo, sitä ennehä mie jouvvui hunninkolle Anttilaa ku oli liia aikases siel huoltopistees ku sehä soppii auvveta vast kympilt. Ja sielt sitte ostammaa tvt-levvyi ko halavala sai ja semmoset Kullkanty korvanappulat rastavaarius väreis ja sillä näpitirtiratist toiminnol.
Ja mitä tuassiisa, kesehä tää juttu jäi. Pyhän nyt pit jatkoo. Eelline ol siis laupäivän kirutettu niinko ymmärrättä. Tul possakkoo keske kaike.

Joo vain pit ruokahommii alakoo. Siis sen kaupustelureisu jäläkee mis rahhoo palo vaik kui eikä nähty ees Herkkuses olt mussiikkiesityst jossa uuppera komeljanttarit lauleskel muka asiakkain ja myyjin uupperoo. Vasepuukis ol hei esityksesä, tietyst Tukkimiehe sivuil. Ossoonkoha laittoo linki sinne. En ossoo mut ei vissii kukkaa muukaa. No kahtokee vesest, iha hauska. Siel o yks tuttu maisterikkii.

Kottii ku piästii ni alakokkii sit semmoin sopa keitto jot. Tai ei oikeestaa sopa ku kaike muun. Enskana huolin tekast sinapi joka täl kertoo onnistu eka kerral eikä palanu ku iha vähä pohjaa. Se o sit kyl kumma ku se ain pallaa. Meinasi käyttee veshauetta mut en kehant ku se o akkai ja muute kehittymättömmii puuhastelluu.
Häne jäläkee rupesi sossoomaa sitä patteeta. Ei muuta ku lihat ja kanamaksat viinaksii likkoomaa ja maustei piäl. Läski ollii huono jutska ku se ol nahas kii ja sitä ol vähä liia vähä. Leikkeli mitä sain ja tempasi voit lisäks. Tämä jäläkee Kenuka lenterii ja litkuks vaa. Pari maustelu jäläkee ol hyä.
Va vuua vuoroomine taikinal ei oltaa nii yksinkertast ku aatteli. Ois pitänt tehä ihe taikina mut kons laiskotti ni otin voitaikinata kaupast. Sitähä ei nykysi näytä oleva ku levyin. Ei muut ku hieromaa levvyi ohvemmiks ja sit painelemmaa vuokaa. Siihe massat sissää ja kans piäle koristeijje kans. Tul semmone Kutseti piiras ku koristeet ol Kuseti tähtii. Uuni pöhisemmää, jol aikoo nekstii.
Tekemää jiätellöö ja ain vua sen Hugh Whitersall ja mikä se sit ol resetil. Sil jol tulloo ei hyyää vua parast.
Ohes tietyst ollii heleppo pykätä piparkakkutaikina.
Jo vain män nii pitkäst aikoo jot pit syyä, arvatkee mitä. No niättehä työ täst, pakaste pitsoo. Joo.
Se pattee ollii sit visto homma. Sielt ois pitänt kuatoo nestiet pois va ku ei tult mittää. Tilal pit tunkee liivakkolient. Sehhii onnistu vua mistä lie jiäneelä huummeruiskula. Pois se miust jot piikhuummeit oisi käyttänt. Litku män sissää sit lopuks iha hyvi ja just se miärä mitä pitkii.
Muuttii kokkailut onnistu kohtuullisest.

Va pyhän ku sitä patteet ruvettii kennauttammaa vuuast pois ni ei tult opil ei millää. Lyötii sivust puukkoo ja vaik mitä. Piitti otettii piäst ja kokkeiltii uuestaa  ei mittää tappaust. Hyvvee se kyl ol, taikina vaikutti vähä vaisult, oisko olt jopa pikkase ruakoo. Syöp häntä lihat ja jättää taikinat linnuil tai jollei.
Ja homma jatkuu piparihommal. Ei sil mitä työ nyt het uatteletta va sil paistohommal. Onnistu ku M autto.
Ja kiäretorttuu veivattii ja marenkii ja köik yhes M:n gaa. Eikä yhtää riielty. Oisko hää vanhemmite tullu rauhallisemmaks vai mite? Ei oo vanha ei.

Kohtaha se onnii poukkastava Ukimummoo vastaa sinikal ja viel kerra Herkkuu. Ai että tiijjä mikä o sinikka. Sehä o tietyst linjapiili Savollinna murtees. Tosi se o vua oikiastaa paikallispiili. Sit o semmoset ku Rupose ruskeat Reorattaat. Ja ne onnii jo vähä pitemmä matka autoi. Täst voitta lueskella kel o kiinnostust historijjaa Ruponen. Ja nykysi en tiijjä minkä virma autos hää huruttaa.

Eiköhä tätä täs tuas ollukkii. Vissii jatkoo seuroo jollai taval, tiijjä viel millä. Oisko semmone jot kinkku pallaa pohjaa? Ei vissii, M sen uamuyöst kummissii pelastaa.
M:n kalasoppoo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti