perjantai 10. tammikuuta 2014

En palvele palveluyritystä, tänään broileri ja portviini kastike

Tein uudenvuodenlupauksen. En aio palauttaa astioita yhdessäkään ravitsemusliikkeessä mihinkään tellinkiin tms. keräilypaikkaan. Edellinen koskee tietysti myös hampurilaispaikkoja. Kahviloista valitsen ne, joissa on pöytiintarjoilu.
Mistä moisen ajatuksen olen saanut päähäni? Suomessa ravintolakulttuuri on siirtynyt ikävällä tavalla siihen, että asiakas maksaa entistä enemmän ja saa entistä huonompaa palvelua. Huonolla palvelulla en tarkoita sitä, että henkilökunta olisi välttämättä huonoa tai töykeää. Päinvastoin. Yrittäjät vain ovat luoneet tilanteen jossa ravintolan tehtävät siirretään asiakkaalle.
Matkoillani olen juonut eräässäkin kuppilassa kahvia tai muita "virvokkeita" eikä ainakaan Manner-Euroopassa astioita ole tarvinnut korjata itse pöydästä. Enkä kyllä ole sattunut kahvilaan jossa kahvia ei olisi tarjoiltu. Huoltoasemat muodostavat edellisestä poikkeuksen, niissähän kahvi ei olekaan päätuote.

Helsingissä asuvana minulla on ollut helppo suorittaa ns. jaloilla äänestäminen. Kahvittelupaikoista ovat jääneet Stockmannin F8 kahvila (Fazer) ja Cafè Esplanad. Syynä on, ettei niissä ole palvelua. Lisäksi Esplanad ei viitsinyt edes vastata sinne tehtyyn asiakaspalautteeseen joka koski, yllätys yllätys, palvelua. Olen siirtynyt Sokerileipuri Suomisen (LINKKI) asiakkaaksi. Palvelu toimii ja tuotteet ovat hyviä. Linkki on sitä varten koska voin suositella kahvilaa. Suominen ei kuitenkaan ole kahvihifistelijöiden paikka vaan enemmänkin konditoria. Suomisen suosiota lisää sen sijainti Helenankadulla lähellä Kauppatoria mistä lautta kotiin lähtee.

Mitä vaikutuksia moisella käytöksellä sitten voi olla. Ei tietenkään mitään jos olen yksin tämän asiani kanssa. Mutta jos lupaukseen liittyy vaikkapa 20% asiakkaista sillä voisi olla vaikutusta siihen kuinka yrittäjät suhtautuvat palveluiden järjestämiseen. Olisiko kahviloiden pitäjillä vara menettää kyseinen asiakaskunta, tuskimpa. Suoraan vaikutus tietysti olisi siinä, että kahvilassa ryhdyttäisiin palvelemaan asiakkaita, siitä seurauksena olisi lisääntynyt työmäärä joka saattaisi lisätä työpaikan. Miltäs kuullostaa? Voisikos tämä lisätä työllisyyttä? Noh, kahvin hintaa se taatusti nostaisi mutta olisikos se sitten niin paha juttu? Rahahan pitäisi saada kiertämään jotta siitä olisi kenellekkään hyötyä. Meneehän siitä osa sitten yhteiskunnankin kassaan. Kahvilanpitäjät tuskin rahojaan Cayman saarille siirtelevät. Fazerista en kuitenkaan voi olla ihan varma.

Rahasta puheenollen pitää varmaan mainita sitten hintoja. Cappuccino Amsterdamissa Leidsepleinillä maksoi 2,30 €, Stocmann 4,00 €. Arvatkaa kummassa tarjoillaan. Ja jos nyt sitten välttämättä haluaa itse ostaa tiskiltä jotain niinkuin itse olen tehnyt. Olen Amsterdamissa käynyt Simon Meijssenin leipomon kaupasta tuplacappuccinon kinkku- juustocroissantilla ja maksanut koko setistä alle neljä euroa. Saman homman olen tehnyt myös Saksassa (joka ei ole niin p***a maa kun Seppo sano) ja hintapolitiikka sama. Edelliset hairahtamiset ihan sen vuoksi, että olen halunnut ihan ihan tuoreen leipomuksen. Roskat laitoin roskikseen, niinkuin Hollannissa näytetään tekevän.
Suomessa astiat palautetaan kiltisti telineisiin ja roskat heitetään kadulle, Hollannissa astiat jätetään pöytään ja roskat pannaan roskikseen. Outoa käytöstä.

Eikä sitäpaitsi Helsingistä tarvitse mennä kuin Tallinnaan niin sielläkin ymmärretään tarjoilla kahvi pöytään, ei aivan kaikissa paikoissa mutta hyvin useissa kuitenkin.

Nonnii joha siin tulkii joutavoo juttuu kaikemualima kahveteerioist, pakkoko heihi o ylleesä tunkii ihtesä. Ryssäyttää hyät kahveet uuela Russel Hobbsila minkä sai issäipäivälahjaks ja ottaa pullaelttoo sivvuu. Tahi männöö sit mökil ja keittee sihhauttaa oikee kunno pannukahvit rouheist pöönist ja ohhee Parikkala leipomo rahkakiekkoo. Siin o mukava kahella lammele, vua kuikka sielt puuttuu. Sit voip vaik sikkaari pässäyttee tulil. Apsila o turha käyä, siel o liia kuuma ja paha kahvi. Halavatu kallistai vielä iha niinku pensai.

Ruokahommat o unohtunu miult pahemma kerra, minkäänäköst resettii ei oo tult va nyt tulloo semmone viitteelline.
Maksaa madeirakastikkees:
Palottele maksa 2x2x2 senti paloiks ja laita heiät vaik hetelmäpussii. Pääle suoloo, pippureit, kuivattuu salvioo. Ravista. Lait jauhoi pussii ja ravista. Ruskista palaset voi-öljy seokses. Kaaha pääl matteiroo sillee jot varmast maistuu ja anna suhista aikasa. Kaa kuumoo vettä ja lihafontii mau mukkaa. Suap olla viel aika ohutta soosii, keitetää kassaa. Sil välil paakkii puikulapotut tulil. Kaho jottei tapahu mittää erreyksii, soosi kuivu tahi puikulat hajjoo. Kumpihii tapahtuu helepost jos määt kahtomaa Emmertaalii tai Nigellaa (oihoih). Siin hää.
Tänään broileri ja portviini kastike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti