maanantai 30. marraskuuta 2015

Lapinlahti, Stroganoff omalla ohjeella

Jopaha kaapunti tek jolsa piätökse. Anto hulluil entise houruihuonee, Lapinlahen, käyttöö. Semmoseks hullui kuntosaliks. Mitä lie tarkottaakaa. Mut hyä o ratkasu, tulo tilloo mis poistel ahistust jos sin ast piäsöö. Ja taiteilijat kuulema suavat sielt ommii ruumia ommii hommiisa varte. Kekseliäst. Nooooh, jos ei nyt nii hirvee älyvälläys mut järekäyttöö kummissii. Muute koko mökki ois homehtunt pystyy ja mittää muuta ku jonnii hummeetista kippeen kirjailijan huamu siel pyöris.

"Maantietä matkaa
kirjaton, karjaton mies.
Kruununkin kyyti
liikaa ois hälle kenties,
outoja hälle kun on
isänmaa, kotipaikka ja lies,
puolue, perhe ja muu,
verot, verka ja velka ja ies."
Eino Leino

Juu semmottis mää muista et Eikka siel ol sano ku Hietanen Tuntemattomas. Kaikkia määki muista. No se hänest Läns-Suome jahkailust. Myö Karjalas ja Savos helepost puotettaa kirjaimii pois, tai sit lisätää. Sama hää, lissee tai vähentää, jotahi jiäp. Jos meinoo viesti suaha peril. Ja mie poika muute oon suant. Lukijoikii o nyt näppäset melekei 11 000. Ja ymmärtäjjii ½, näjetse ku mie en ymmärrä ihekkää ain näit juttui. Ooha mie siit kertont jo aikasemminkii. Ja nythä hää tul tuas kerrattuu, että piäse sanomaa jot äijjä huruttaa.

Ni siit hourulast sillee jot jos vaik sielt meikäläinenki "taiteelline" persauki sais työhuonee iha näit kiruttellui varte ni vois kiruttoo jottai semmost mitä immeiset ymmärtäiskii. EEEEE-eeen mie teitä rakkaat kalliit lukija-armaat kummiskaa aikos jättee. Samas huurus nää käis köik yhes koos. Kahtokee mie latase tähä runo:

H-H takki

Mies tshih-tshuh takki
purjehdus kallis
arkkitehdin mustarantkaiset rillit.
Minä vastaan untuva takki
halpa untuva ulos
kuu silmässä.
HemmoS

Perkuleet osteleevat moisia takinvätökkäitä vaikkei oo ees venettä ja kaikiste enite suivauttaa ku asutaa täs samoil huudeil nii jot väh. 2xvko nähään. Ei elettäkkää päivee sanuaksee. Tällä Pirusuaristol assuu muitai ns. "taiteellissii persoonii" (valtio- tai muul avul eläjii) ketkä ei tie elettäkkää lappoosa nostoo. Iha ku Rokka Lammiole. 

Mistä helekkarista nää Tuntemattoma sittaatit pullahtelloo. Oisko se SATAVIISI KUNNIANPÄIVÄÄ ilmapiir. Ei oo.
Mie alan tukehtuu tuoho Talavisovan ihannointii, mie oikee uso siihe jot siel monikaa ois mielestää olt kunniapäivii kerräilemässä. Ne o nää urpot jotka ei ossoo muuta hokia ku TALAVISOTA, TALAVISOTA, TALAVISOTA, TALAVISOTA, TALAVISOTA, TALAVISOTA. Ei olt tuos ollenkaa tarpeeks hokemii. Satans (ruotsia:saatanan) apinat eivät älyä pitää mölyjä kaljamahoissaa vua pittää piästä liehtomaa kaikellaista. Yks ehottel jot sankarvainaat pyörähtäät hauvvassaa ku Suomi o nyt kokonaa vallattu. Mie sille jot mei takapihhoo ei olla vallattu ainakaa eikä vallata vaikka nykysi asseistakieltäytyjä oonnii. 30 v. ammattisotilasuran jäläkeen. Joo, ei tuu kummatkaa urpot meil ei nää sotamiehet eikä sit kyl maahamuuttajatkaa. Pysykööt höil osotetuis paikois.
Ja viel näist hauvvas pyörimisist senverra jot ei ykskää kumpu kohont Savonlinnas sankarhautuumuala vaikka kommunistit olliit jopa hallitukses Suomes ja pitemmä aikoo sottai jäläkee. Mie tiijjän, majjailin 50 meetrii sen muan huudeilt ja akkunast ois näkynt semmone vähänkää isompi pyörimine.

Tein muute hyän stroganoffin tännää. Olin ovela enkä ostant paistii, mikä ois olt öile tarjoukses ja sitä ostettiinki, pakkasee. Osti siis rintoo, härkäkarja, ei lehmä. Olha rappeen makusta ku keittelin soossii parisen tuntii.

500 g härän rintaa (paistia jos kauppiaallas ei nyt muuta oo)
5 kpl hapankurkkuja
1 iso prk smetanaa
1 prk tomaattipyrettä (ite laitoin Mutti-tuubista noin senverta)
2 rkl sinappia
jauhoja
pippureita
paprikajauhetta
persiljaa
suolaa
öljyä, voita

Sekoita jauhoihin valkopippuria ja paprikajauhetta vaikka kahinapussissa. Paloittele liha n. 2x2 cm pilpuiksi (Kutsutaan atomeiksi karjalanpaistiosastossa). Lihat jauhotetaan kunnolla. Pannu kuumax ja rasvat kanz. Ruskista lihat huolella muttei liian tummiksi, tarkoitus ei ole saada ruskeaa kastiketta, väri kylläkin vaalenee smetanalla. 
Kaada kiehuvaa vettä pannuun lihojen yläpintaan asti. Sekoittele kunnolla, lisää pyre ja sinappi. Anna kiehua hissuksiin ja pilko kurkut n. 1x1 cm paloiksi. 
Laita osa smetanasta ja kurkut joukkoon. Sitten vain vahdit, ettei pala pohjaan tai muuten pääse kuivumaan. Matkan varrella voit harkita mausteiden käyttöä. Lopputulos pitäisi olla mehevä mutta hieman hapokas. Kirjailija suosittelee sitruunan käyttöä ellei jopa pientä etikka lisää. 
Laittele se suola vasta loppupuolella kun ei niistä kurkuista oikein tiedä miten paljon suolaa niistä irtoaa. 
Maista, maista, maista on Rampsayn Kortonkin ohje. Ihan pätevä juttu. Tästä et kuitenkaan alle kahen tunnin selviä. Välissä onkin ihan maitsevaa vaikka kirjoitella blogia. Hahahahahhaahahahahaaaa.
Jos nyt soossi on kohtuu hyvää niin muista, että sinulla on vielä smetanaa ja mustaa pippuria ja persiljaa elämän valttikortteina. Heitä kehiin. Kastikkeen kuuluu olla tuhtia, se on venäläistä perinnettä eikä siellä varmaan mittailtu rasva-arvoja tai kaloreita vai mitä koloreita ne on sano Lahtinen. 
Ole rohkea.

Oli muuten Tehtaankadun takuu, että tää uppos kolmeen henkeen kera kilo pottuja ku voiveihti voihin. 
Senverta vielä, että varaa niitä kurkkuja syömisen oheistuotteeksi samoin kuin punajuuria. EI salaatteja, ei matshaa. OHO, mikä sana.

Ohje ei ole Marttojen tai vauva.fi sivuston kopio vaan:
HemmoS
Stroganoff omalla ohjeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti